joi, 27 mai 2010

UMBRA VANTULUI-CARLOS RUIZ ZAFON





O carte despre o carte. Si despre cimitirul cartilor uitate. Si despre aventura in care te lanseaza cartile citite. Si suspans, si istorie si dragoste. O carte pe care n-o mai lasi din mana. Un copil de 11 ani este dus de tatal lui la cimitirul cartilor uitate, o biblioteca imensa si labirintica, de unde isi alege volumul „Umbra vantului”, scris de un autor misterios, despre care se cunosc doar legende. In anii urmatori, el se pomeneste implicat intr-o serie de intrigi si de crime, trecand prin numeroase primejdii, pentru a salva cartea de anumite persoane. In acelasi timp, se lanseaza in cercetarea amanuntita a biografiei autorului, cel putin la fel de enigmatica si de stranie ca si romanele sale. Prilej pentru el sa cunoasca fel de fel de oameni, extrem de interesanti, dar si de diferiti
O carte care spune povestea unei alte carti, plina de scene fantastice, minunate. Daca incepi sa o citesti, n-o mai poti lasa din mana.
Umbra vantului este, in fond, o scrisoare de dragoste adresata literaturii si cititorilor la fel de pasionati de povesti precum tanarul erou al cartii.
Se spune despre Barcelona ca este un cocteil de arhitectura, imaginatie, traditie si stil, imbinat cu multa culoare. Barcelona lui Carloz Ruiz Zafon este si casa cartilor. Un oras in care pana si strazile, piatetele sau felinarele pot fi considerate personaje de roman. "Umbra vantului", bestsellerul lui Zafon publicat in anul 2001, vorbeste despre un oras misterios, care inca poarta cicatricile razboiului civil. Descrierile scriitorului spaniol surprind culoarea Barcelonei, chiar daca uneori aceasta poate lua nuante cenusii, de un albastru intens sau arami.
Romanul Umbra vintului (2001) a figurat ca finalist la premiul pentru roman Fernando Lara (2001) si la Premiul Llibreter (2002) si a fost desemnata cea mai buna carte a anului 2002 de cititorii revistei La Vanguardia. Bestseller international, Umbra vintului a cunoscut peste douazeci de editii in Spania, unde a depasit un milion de exemplare vindute, si a fost tradus in cincizeci de tari. In anul 2004, romanul Umbra vintului a fost distins, in Franta, cu prestigiosul Prix du Meilleur Livre Étranger.

miercuri, 12 mai 2010

ISTORIA SE REPETA?


In anii 1907-1907 arheologul german Hugo Winckler descoperea in apropiere de orasul numit azi Boghazkoy ruinele orasului Hattusas ,capitala imperiului hitit.
Arhiva descoperita aici cuprinde 20 000 de documente cuneiforme in limba asiria-na.

Informatii asupra hititilor avem si din celebrele scrisori descoperite la Tell-el-Amarna, precum si din "tablitele cappadociene", care circulau in comertul de antichitati inca din 1876, dar al caror loc de origine a fost descoperit de B. Hrozny abia in 1925, prin cercetarile facute la Kultepe, pe locul vechiului oras hitit Kanes.

Pe una din tablitele de la Boghazkoy exista un mesaj foarte interesant.Acesta spune :TINERII DIN ZIUA DE AZI SUNT DECADENTI SI INDISCIPLINATI.TINERII NU RESPECTA VARSTNICII SI IGNORA SFATURILE ACESTORA.SFARSITUL LUMII ESTE APROAPE...

Desi vechimea tabiltelor este situata undeva in mileniul al-3lea inainte de Cristos,mesajul cred ca este mai mult decat actual.....la fel se spune si despre tinerii de azi ....istoria se repeta ...

duminică, 9 mai 2010

MENSA


Ce este Mensa

Mensa a fost fondată în Anglia în 1946 de Roland Berrill, un avocat, şi Dr. Lance Ware, un om de ştiinţă şi avocat. . Ei au avut ideea de a forma o societate pentru minti stralucite cu un coeficient IQ foarte ridicat.Obiectivul principal a fost si este de a crea o societate non politica fara discriminari rasiale sau religioase unde singurul criteriu de acces este un IQ foarte ridicat.

Mensa are scopul declarat sa identifice si sa stimuleze inteligenta umana in beneficiul umanitatii.Azi mensa are in lume 110000 de membri in peste 40 de tari de pe toate continentele.

Singurul criteriu de admitere în Mensa este obţinerea unui scor care va plasează în procentul de 2% al populaţiei. Acest rezultat trebuie obţinut într-un test de inteligenţă aprobat de Mensa. Altfel spus calitatea de membru este deschisă tuturor celor care au un coeficient de inteligenţă (IQ) destul de ridicat pentru a se clasa între primii 2 dintr-o sută din punctul de vedere al inteligenţei.
Scopurile asociatiei, exprimate prin Constitutia Mensa sunt:
• Sa identifice si sa cultive inteligenta pentru scopul umanitatii.
• Sa încurajeze cercetarea în domeniul inteligentei umane.
• Sa ofere un climat intelectual si social stimulativ pentru membrii sai.
Mensa NU are nici o afiliere ideologica, politica sau religioasa si nu poate exprima ca organizatie nici un punct de vedere privitor la aceste chestiuni (desigur membrii pot si sunt încurajati sa exprime puncte de vedere strict personale). Mensa este o organizatie non-profit, finantata în principal din contributiile membrilor sai, care în general nu solicita si nici nu accepta sponsorizari.
Membrii Mensa provin din toate domeniile si paturile sociale: de la soferi de tir la profesori universitari cu doctorate multiple, de la programatori si oameni de stiinta la pompieri, de la oameni care traiesc din ajutor social la multi-milionari. Mensa este împartita în filiale nationale (national chapters), care au propriile reguli stabilite de membri lor. Exista 3 tipuri de filiale: nationale, provizorii si emergente. Diferenta dintre ele este data de numarul de membri, de gradul de organizare etc. Ponderea principala o au înca organizatiile nationale din tarile anglo-saxone (exemple: Marea Britanie cu 30.000 membri, SUA cu 43.000 membri), deoarece aici Mensa functioneaza de mai mult timp.
In Romania activitatea Mensa este foarte redusa din lipsa de membri lucru ce mie mi sa parut ciudat pentru ca noi romanii orgoliosi cum suntem spunem ca suntem un popor de minti stralucite.Numarul membrilor din Romania este de numai 48 de persoane.Deci suntem destepti sau doar orgoliosi?

luni, 3 mai 2010

COPACI FARA PADURE-ADRIAN PAUNESCU


.In povestea copacilor goi scartaind intr-o singura usa
Este vorba de noi amandoi, este vorba de foc si cenusa..
Doi copaci fara frunze pe drum, dupa cum ii priveste inaltul
Doi copaci prin sarutul de sus aplecandu-se unul spre altul.

R: Spune-mi padure cu frunza rara
Unde-i iubirea de asta vara?
Nu stie iarna sa se indure
De noi, copacii fara padure.

2.Toata vara au fost numai ploi si-au fost stele in nopti fara stele
Si prin toamna sederii in noi cade ultima frunza pe ele
In zadar catre tine intind niste crengi ce-mi fusesera brate,
Alte usi se aud scartaind de tomnatecul vant sa se agate.

3.Nu mai suntem decat doi copaci, vor veni taietori sa ne tunda,
Vor lua crengi toti copiii saraci pentru flacara lor muribunda.
Si chiar daca ma vei mai iubi peste crivatul iernii ce vine
Fara brate, cu ochii pustii n-am sa am ce intinde spre tine.