miercuri, 7 aprilie 2010

Marc Levy-Toate acele lucruri pe care nu ni le-am spus(fragment)


Julia, fata mea, ce stii tu despre dragoste, tu, care nu i-ai iubit decat pe cei care iti trimiteau inapoi o imagine frumoasa a ta? Priveste-ma in fata si povesteste-mi despre casatoria ta, despre proiectele tale de viitor. Jura-mi ca, in afara de acest periplu neprevazut, nimic nu ti-ar fi putut tulbura dragostea pentru Adam. Stii tu oare totul despre sentimentele lui Tomas, despre sensul vietii lui, cand n-ai nici cea mai mica idee ce sens sa-i dai vietii tale, si asta doar pentru ca o femeie il tinea de mijloc? Tu vrei sa vorbim cu sufletul deschis; de aceea as dori sa-ti pun o intrebare si tu ai sa-mi fagaduiesti ca vei raspunde sincer. Cat timp a durat cea mai lunga poveste de dragoste a ta? Nu vorbesc despre Tomas si nici despre sentimente visate, ci despre o relatie traita. Doi, trei, patru, poate cinci ani? nu conteaza, se zice ca dragostea dureaza sapte ani. Hai, fii cinstita si raspunde-mi? Ai fi capabila sa te daruiesti cuiva fara rezerve, sapte ani la rand, sa dai totul, fara nicio retinere, fara temeri, fara indoieli, stiid ca acea persoana pe care o iubesti mai mult decat orice pe lume va uita aproape tot ce ati trait impreuna? ai accepta ca atentiile tale, gesturile tale de dragoste sa se stearga din mintea ei, iar natura - care are oroare de vid - sa umple intr-o zi aceasta amnezie cu reprosuri si regrete? Stiind ca este un lucru inevitabil, ai gasi totusi forta sa te scoli in puterea noptii, cand fiinta iubita vrea sa bea apa sau are pur si simplu un cosmar? ai avea dorinta sa ii pregatesti in fiecare dimineata micul dejun, sa gasesti ocupatii cu care sa ii umpli zilele, s-o distrezi, sa-i citesti atunci cand se plictiseste, sa-i canti cantece, s-o duci afara, pentru ca trebuie sa ia aer, chiar si atunci cand e frig de crapa pietrele; si apoi, la caderea serii, fara sa tii cont de oboseala, te-ai aseza la picioarele patului ei ca sa nu-i fie frica, i-ai vorbi despre viitor, un viitor pe care ea il va trai, prin forta lucrurilor, departe de tine? Daca raspunsul tau la fiecare intrebare este da, atunci iarta-ma ca te-am judecat gresit, stii cu adevarat ce inseamna a iubi.
-Tu vorbesti despre mama, nu?
- Nu, scumpo, vorbesc despre tine. dragostea pe care ti-am descris-o este dragostea unui tata sau a unei mame, pentru copiii lor. [...] INCHIPUIE-TI CAT DE MULT TREBUIE SA VA IUBIM DE PUTEM INVATA SA NU TRAIM DECAT PENTRU VOI, STIIND CA VETI UITA TOT CE ATI TRAIT IN PRIMII VOSTRI ANI DIN VIATA, CA ANII CE VOR VENI VOR AVEA DE SUFERIT DIN PRICINA LUCRURILOR PE CARE NOI NU LE-AM FACUT BINE, CA VA SOSI INEVITABIL O ZI CAND NE VETI PARASI, MANDRI DE LIBERTATEA VOASTRA."

13 comentarii:

  1. Ce intorsatura!Sfaturile lui "Neagoie Basarab",feminin catre fica sa Julia.Cred ca cei 7 ani dati credit dragostei sunt prea mult!Daca dupa dragoste se instaureaza intelegerea datorita copiilor e perfect.Oricum trebuiesc pregatiti pentru viata si chiar daca ai vorbit doar ipotetic ai mare dreptate.Te atept sa nu mai fi asa zgarcita la cuvinte.Iti urez numai sanatate ca restul le faci tu!

    RăspundețiȘtergere
  2. lasa ironia d-nu inginer:)),am postat fragmentul nu pentru lucrurile ce le spune despre dragoste ci pentru ce spune despre sacrificiul pe care al face un parinte pentru copilul sau,asta era ideea....la capitolul dragoste,noi femeile (nu generalizez)iubim mai mult de 7 ani ,asteptam atentie tot timpul doar ca majoritatea barbatilor ,iar nu generalizez,uita sa mai arate cate o dovada de dragoste perechii lor ,fie ea cat de mica,intra intr-un fel de rutina,se multumesc sa ne stie acasa cuminti,fidele si devotate ....Nu intotdeauna barbatii merita asta ,sa primeasca dragoste ,devotament si fidelitate,eu am vazut ca mai apreciate sunt cealalta categorie de la polul opus desi nu le doriti de neveste...asa ca ma intreb totusi ce va doriti voi barbatii de fapt...banuiesc ca harem:))))

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce pot sa spun?Cred ca e vorba de refulare si daca te simti racorita ,pentru mine e perfect.N-am de unde sa cunosc atat de bine psihologia femeii iubitoare pe care tiranul de sot uita sa-i mai acorde un sambure de atentie.Binenteles ca persoanele de fata se exclud din start.Da ,ne place sa mai fim lasati din cand in cand din lesa dar pana la urma tot acasa ne intoarcem uneori spasiti alteori multumiti dar daca acasa totul merge bine cu surplusul fac ce vreau.Oricum iti dau dreptate in ceea ce zici dar asta e tagma barbatilor!Sper sa ma sustina in "razboiul" cu un exponent feminin foarte vehement.Intradevar toti ne dorim sotii fidele dar mai apelam la serviciile altora pentru diversitate la randul nostru puten banui ca poate si sotiile noastre reprezinta diversitate pentru altii.Asta este viata si toti avem defecte.Cred totusi ca dupa cei 5 ani trebuie sa domneasca intelegerea.REFERITOR LA MICILE ATENTII DE DRAGOSTE ACORDATE PARTENEREI AM SA TIN CONT!Sa auzim numai de bine si iubiti-va atat cat se poate!

    RăspundețiȘtergere
  4. iubirea pura si dezinteresata este doar accea din adolescenta cand o traiesti la intensitate maxima ,apoi ...nu stiu in ce se transforma .....uneori ma intreb asta...poate nici nu exista ,exista doar vise de adolescent si apoi disperare sau regrete de om batran....eh...prea complicat de aflat adevarul care nu cred ca exista ,exista doar opiniile fiecaruia in legatura cu asta ...felul fiecaruia de a vedea si judeca lucrurile...(sanatos este d-nu inginer sa-ti traiesti viata cum iti place,cu asta ramai ,oricum esti judecat si impartit de catre cineva ,am ajuns la concluzia ca nu iti face nimeni statuie daca esti corect si cinstit....)

    RăspundețiȘtergere
  5. Atata cat se poate inlumea asta nu tocmai frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cora,din ce am vazut eu,scri ca o femeie nemultumita de multe.Ok, dar de ce pari invinsa?

    RăspundețiȘtergere
  7. hmm,sunt nemultumita dar nu invinsa ,inca nu am renuntat,incerc sa repar cate ceva ce se mai poate dar numai in ceea ce ma priveste,atata doar...timpul nu mai este de partea mea...

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu as crede ca ai timp destul si eu nu mai am timp.Invinsa inseamna sa citesc ca mai bine sa iei ceva(relatie) decat sa nu te alegi cu nimic.Poate mi s-a parut.Apoi pastele singura?Sigur nu este treaba mea,doar ca un suflet trist se mai intereseaza ce este cu alte suflete.Cu bine

    RăspundețiȘtergere
  9. nu sunt trista,eu am facut alegerile asa ca nu este nimeni vinovat,si mai bine singura ,nu mai am incredere in nimeni,intotdeauna am avut dar acum am pus armura,nu mai trece nimeni de ea..:))

    RăspundețiȘtergere