duminică, 11 aprilie 2010

SAGRADA FAMILIA






Am vizitat azi Barcelona sau mai bine zis o mica parte din ea si ca mai toata lumea care trece prin acest oras am vrut sa vad Sagrada Familia.Am vazut-o de multe ori in fotografii dar niciodata in realitate.Foarte faimoasa pentru arhitectura ei deosebita este asaltata zilnic de sute de vizitatori.Este o lume atat de pestrita acolo,oameni din toate colturile lumii asteapta ore in sir sa intre si sa vada interiorul,sa urce in turnuri si sa admire panorama...Vizitatorii care doresc sa urce in turn, sunt nevoiti sa urce circa 350 de trepte, iar cei cu rau de inaltime si cu claustrofobie sunt sfatuiti sa nu riste. Este un pic ingrijorator momentul urcarii treptelor scarii inguste in forma de spirala, stiut fiind faptul ca unii contemporani ai lui Gaudi au considerat ca geometria constructiei sale e facuta in asa fel incat sa sfideze logica matematicii, prin urmare nu poate rezista.

In prezent, se lucreaza in interiorul navei centrale, cat si la fatadele catedralei. O particularitate a catedralei o prezinta turnul clopotnita, care atinge 170 metri, fiind cel mai mare turn clopotnita construit vreodata.

Catedrala are trei mari fatade, care domina exteriorul.

Prima fatada, indreptata spre est, este cunoscuta ca fatada Nasterii. A fost terminata de Gaudi si decorata in stil baroc, cu motive din natura.Desi deosebita in felul ei eu ma intreb, este o capodopera sau o enormitate inutila la fel ca si Casa Poporului....Mai mult decat catedrala m-a impresionat Barcelona,un oras foarte frumos ,curat,unde noul si vechiul de imbina aproape nesimntit,abia iti dai seama unde se termina vechiul si unde incepe noul....Admir poporul spaniol pentru ca a stiut sa-si pastreze istoria intacta ,ca respecta tot ce au vechi si pentru ca stiu sa convietuiasca cu toti cei ce aleg sa vina sa traiasca aici....

10 comentarii:

  1. Cora mi s-a parut cel putin interesant si multumesc.Multumesc si pentru ultima conversatie.Poate mai vorbim.Vine vara si nu o sa poti tine armura pe tine.Eu iti doresc sa-ti recapeti increderea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cora draga daca tu esti femeia din poza numarul 3 scot clopul in fata ta si nu in fata capodoperei lui Gaudi.O spun fara nici o urma de ironie si o spun din suflet si eu nu prea imi scot clopul in fata nimanui!

    RăspundețiȘtergere
  3. :))) da ,eu sunt subnutrita aceea :))),mica ,slaba si uscata...ha,ha...asa ca nu te grabi cu clopul lasa-l la locul lui...aaa,am uitat sa zic si urata :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Vai mandruta ce te-as strange
    Dar esti micuta si-i plange!
    Strange bade cata-i vre'
    Oi plange da oi si tace!

    Toata chestia-i din accent!Daca esti ardeleanca e totul OK pentru ca strigatura mea are accent sens si tot ceea ce vreau eu!

    RăspundețiȘtergere
  5. esti glumet vecine morosan....:)))

    RăspundețiȘtergere
  6. O seară bună Cora. Te salut din Bălgradul de azi, unde te invit să-l vezi cel puţin virtual.

    RăspundețiȘtergere
  7. multumesc de salut ,o zi buna si tie azi ,este deja o noua zi..am sa vin in vizita ..:))

    RăspundețiȘtergere
  8. Vrabia malai viseaza si nebunul balamuc!

    RăspundețiȘtergere