duminică, 9 mai 2010

MENSA


Ce este Mensa

Mensa a fost fondată în Anglia în 1946 de Roland Berrill, un avocat, şi Dr. Lance Ware, un om de ştiinţă şi avocat. . Ei au avut ideea de a forma o societate pentru minti stralucite cu un coeficient IQ foarte ridicat.Obiectivul principal a fost si este de a crea o societate non politica fara discriminari rasiale sau religioase unde singurul criteriu de acces este un IQ foarte ridicat.

Mensa are scopul declarat sa identifice si sa stimuleze inteligenta umana in beneficiul umanitatii.Azi mensa are in lume 110000 de membri in peste 40 de tari de pe toate continentele.

Singurul criteriu de admitere în Mensa este obţinerea unui scor care va plasează în procentul de 2% al populaţiei. Acest rezultat trebuie obţinut într-un test de inteligenţă aprobat de Mensa. Altfel spus calitatea de membru este deschisă tuturor celor care au un coeficient de inteligenţă (IQ) destul de ridicat pentru a se clasa între primii 2 dintr-o sută din punctul de vedere al inteligenţei.
Scopurile asociatiei, exprimate prin Constitutia Mensa sunt:
• Sa identifice si sa cultive inteligenta pentru scopul umanitatii.
• Sa încurajeze cercetarea în domeniul inteligentei umane.
• Sa ofere un climat intelectual si social stimulativ pentru membrii sai.
Mensa NU are nici o afiliere ideologica, politica sau religioasa si nu poate exprima ca organizatie nici un punct de vedere privitor la aceste chestiuni (desigur membrii pot si sunt încurajati sa exprime puncte de vedere strict personale). Mensa este o organizatie non-profit, finantata în principal din contributiile membrilor sai, care în general nu solicita si nici nu accepta sponsorizari.
Membrii Mensa provin din toate domeniile si paturile sociale: de la soferi de tir la profesori universitari cu doctorate multiple, de la programatori si oameni de stiinta la pompieri, de la oameni care traiesc din ajutor social la multi-milionari. Mensa este împartita în filiale nationale (national chapters), care au propriile reguli stabilite de membri lor. Exista 3 tipuri de filiale: nationale, provizorii si emergente. Diferenta dintre ele este data de numarul de membri, de gradul de organizare etc. Ponderea principala o au înca organizatiile nationale din tarile anglo-saxone (exemple: Marea Britanie cu 30.000 membri, SUA cu 43.000 membri), deoarece aici Mensa functioneaza de mai mult timp.
In Romania activitatea Mensa este foarte redusa din lipsa de membri lucru ce mie mi sa parut ciudat pentru ca noi romanii orgoliosi cum suntem spunem ca suntem un popor de minti stralucite.Numarul membrilor din Romania este de numai 48 de persoane.Deci suntem destepti sau doar orgoliosi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu