miercuri, 11 august 2010

CAMINO DE SANTIAGO











Anul 2010 este considerat Anul Sfant la Santiago de Compostela, capitala istorica a provinciei spaniole Galicia. Centrul vechi al orasului este inscris in patrimoniul cultural al UNESCO din anul 1985.
Santiago de Compostela este un oras cu aproximativ 95 000 de locuitori si principalul punct de atractie al acestuia il constituie catedrala, o biserica de tip roman, modificata de-a lungul anilor.Numele orasului a fost preluat de la Sfantul Apostol Iacob ( fratele Sfantului Apostol Ioan), iar 2010 este un an jubiliar, ceea ce inseamna ca o multime de pelerini sunt asteptati aici mai ales pe 25 iulie. Pe langa catedrala, alte edificii religioase din oras atrag numerosi pelerini:
- Manastirea San Paio de Antealtares ( din secolul IX),
- Manastirea San Martin Pinario ( din secolul XVII),
- Manastirea San Pelayo si Muzeul de Arta Sacra ( ridicate de regii de Asturia intre 791 si 842),
- Biserica Santa Maria del Sar ( din secolul XII).

Alte puncte de atractie ale orasului sunt:
- Palatul Gelmirez, din secolul XII
- Muzeul Pabo Galego, fosta manastire din secolul XIII
- Casa del Dean si Casa del Cabildo, ambele atragand atentia prin stilul baroc.

Pietele si strazile orasului sunt, la rindul lor locuri care merita admirate de catre cei ce poposesc in urbe:
- Plaza do Obradoiro
- Plaza da Quintana
- Plaza de la Inmaculada
- La Rua des Casas Reais ( casele regale)
- La Rua Azabacheria cu vechile Casa de Troc si Casa de Parta
- La rua do Vilar, unde la numarul 43 se afla Oficiul de turism pentru perelinii veniti la Compostela.

Nu ezitati sa vizitati si orasul nou sau sa admirati universitatea. Aceasta din urma are relatii cu universitati din intreaga lume, care fac parte din Grupul Compostela ( datand din 1993) care are ca scop pastrarea patrimoniului istoric si cultural al Pelerinajului de la Compostela.
Mie mi sa oferit ocazia de a face acest pelerinaj printr-o intamplare ,mi sa parut o aventura sa parcurgi atat de multi kilometrii pe jos si m-am indoit ca voi reusi.Am parcurs 150 de km mergand cu un rucsac in spate Am pornit la drum fara un motiv anume ,poate doar sa-mi demonstrez mie ca pot ,o proba de vointa si rezistenta...
Drumul catre Santiago de Compostela este al treilea mare pelerinaj crestin dupa cel spre Ierusalim si Roma. Trebuie sa ai incaltaminte buna sa-l termini cu brio, si-ti mai spun ca insasi gasirea perechii potrivite de adidasi sau de ghete e o adevarata aventura.Dar daca stau sa ma gandesc totul a fost o aventura...am pornit cu hainele de pe mine si cu un schimb,obiecte de ingiena personala minime si in rest doar o mare dorinta de a vedea locuri noi si de a intalnii oameni noi pentru ca ruta este vizitata anual de mii de turisti din toate colturile lumii.Traseele spre Santiago sunt mai multe iar distantele variaza de la 800 de km la 120 de km (cea mai scurta ruta are 120 pentru ca este nevoie sa faci mai mult de 100 de km ,se spune ,ca sa primesti binecuvantarea Sf.Santiago),iar dificultatea difera in functie de zona ,dar toate impletesc turismul cu pelerinajul pentru ca trec prin toate satele incluse in ruta.Pe drum ai ocazia sa-ti faci prieteni sau pur si simplu sa savurezi frumusetea peisajelor a monumentelor istorice si sa te bucuri de ospitalitatea celor din zona .
Eu am fost insotita de sefa mea ,o femeie ambitioasa care vroia sa-si dovedeasca ei ca poate sa faca efrortul acesta si cum am avut putin timp la dispozitie oboseala a fost un pic mai mare pentru noi,am facut cei 150 de km in patru zile ,am mers aproape fara oprire de la cinci dimineata pana seara la noua cu mici pauze .Dar a meritat tot efortul...ruta si Santiago sunt superbe .Apoi am stat doua nopti in cel mai vechi hotel ,Parador se numeste,un adevarat muzeu.Un amestec de istorie ,arta si traditie o emblema a orasului Santiago.In trecut a fost spital pentru pelegrini iar azi hotelul cel mai vechi din lume luxos si frumos.
Saptamana aceasta a fost pentru mine un vis devenit posibil datorita sefei mele careia Îi multumesc ...nu stiu daca voi mai avea o asemenea ocazie...îmi vor ramane amintirile si sutele de fotografii facute din Ponferrada punctul nostru de plecare si pana in Santiago.

2 comentarii:

  1. Felicitari pentru pelerinaj.Foarte interesant ce am citit.Surpriza cea mai mare esti insa tu,... banuiesc ca tu esti in 2 poze.Felicitari pentru cum arati si in general pentru cum esti.Nu ai vrut sa spui dar se intelege ca esti in Spania.Eu,.. nu prea bine si din caldura si din eforturi,suparari,....Voi trece muntii prin Transf.cat de curand,..voi sta cateva zile sus si cateva la Cartisoara-Sambata.Plec chiar daca nu ma simt bine....Te imbratisez si repet bucuria mare mi-ai facut-o cu pozele (2).Cu bine,sper...

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc de vizita Dan...sunt o persoana ca oricare alta,mie infatisarea unui om nu imi spune mare lucru....desi suna un pic aiurea ,sufletul conteaza mai mult ca imaginea...corpul....un invelis de carne care nu intotdeauna ne serveste la ceva...Sper ca ai sa te simti bine sa poti face ce ti-ai propus ,un pic de odihna activa face bine...

    RăspundețiȘtergere