joi, 27 mai 2010

UMBRA VANTULUI-CARLOS RUIZ ZAFON





O carte despre o carte. Si despre cimitirul cartilor uitate. Si despre aventura in care te lanseaza cartile citite. Si suspans, si istorie si dragoste. O carte pe care n-o mai lasi din mana. Un copil de 11 ani este dus de tatal lui la cimitirul cartilor uitate, o biblioteca imensa si labirintica, de unde isi alege volumul „Umbra vantului”, scris de un autor misterios, despre care se cunosc doar legende. In anii urmatori, el se pomeneste implicat intr-o serie de intrigi si de crime, trecand prin numeroase primejdii, pentru a salva cartea de anumite persoane. In acelasi timp, se lanseaza in cercetarea amanuntita a biografiei autorului, cel putin la fel de enigmatica si de stranie ca si romanele sale. Prilej pentru el sa cunoasca fel de fel de oameni, extrem de interesanti, dar si de diferiti
O carte care spune povestea unei alte carti, plina de scene fantastice, minunate. Daca incepi sa o citesti, n-o mai poti lasa din mana.
Umbra vantului este, in fond, o scrisoare de dragoste adresata literaturii si cititorilor la fel de pasionati de povesti precum tanarul erou al cartii.
Se spune despre Barcelona ca este un cocteil de arhitectura, imaginatie, traditie si stil, imbinat cu multa culoare. Barcelona lui Carloz Ruiz Zafon este si casa cartilor. Un oras in care pana si strazile, piatetele sau felinarele pot fi considerate personaje de roman. "Umbra vantului", bestsellerul lui Zafon publicat in anul 2001, vorbeste despre un oras misterios, care inca poarta cicatricile razboiului civil. Descrierile scriitorului spaniol surprind culoarea Barcelonei, chiar daca uneori aceasta poate lua nuante cenusii, de un albastru intens sau arami.
Romanul Umbra vintului (2001) a figurat ca finalist la premiul pentru roman Fernando Lara (2001) si la Premiul Llibreter (2002) si a fost desemnata cea mai buna carte a anului 2002 de cititorii revistei La Vanguardia. Bestseller international, Umbra vintului a cunoscut peste douazeci de editii in Spania, unde a depasit un milion de exemplare vindute, si a fost tradus in cincizeci de tari. In anul 2004, romanul Umbra vintului a fost distins, in Franta, cu prestigiosul Prix du Meilleur Livre Étranger.

Un comentariu:

  1. Nu stiam de carte,multumesc de informatie.Citesc spre rusinea mea rar.In tinerete eram inscris la doua biblioteci publice si uneori ceream carti zilnic.In Barcelona am o nepoata la Consulatul german si acum la inceputul lunii una din fetele mele va sta acolo pentru 2 saptamani.Frumos in Barcelona,mai primesc poze pe Facebook.Ia sa aud de la tine vesti bune,sau bunicele.

    RăspundețiȘtergere